ЕС премахва визите за украинци и грузинци

Ако третата страна злоупотребява с условията безвизовият режим ще може да бъде лесно премахнат

ЕС премахва визите за украинци и грузинци

ЕП постигна споразумение за предоставяне на безвизов режим на пътуване на трети страни, след като стана ясно, че ще може да се налага спешен механизъм за обратното му налагане. Новите мерки ще важат за Украйна, Грузия и частично признатата държава Косово, но не и за Турция. Двете бивши съветски републики Украйна и Грузия се стремят да се движат все по-далеч от предишния си господар Москва и все по-близо до Запада.

В документа се посочва, че това решение трябва да бъде одобрено от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, вероятно следващата седмица. Новият механизъм трябва да се одобри и от националните правителства на всички страни-членки на ЕС.

Преговарящите в Европейския парламент и в Съвета на ЕС постигнаха споразумение. Европейската комисия и държавите-членки ще могат да въведат отново визов режим по-бързо и лесно, в съответствие с новите правила, приети от Европейския парламент и Съвета", - се посочва в заявлението.  Документът предвижда договореното спиране на либерализирания визов режим по преценка, ако третата страна злоупотребява с неговите условия.

Коментари: 0