Личните карти ще съдържат биометрични данни и е-подпис

Чиповете ще се слагат в документите от 1 януари 2018 г.

Личните карти ще съдържат биометрични данни и е-подпис
4604 ~ 1 мин. четене
От 2018 г. всички документи за самоличност ще съдържат биометрични данни, удостоверение за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис на притежателят им. Депутатите приеха окончателно промените в Закона за българските лични документи, които позволяват в пластиките да бъде поставян носител на информация (чип).

В личната карта ще се съдържат и биометрични данни в отделен защитен сегмент на електронния носител съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване, ако в заявлението за издаване на документа лицето е заявило желание за това.

Измененията предвиждат в заявленията за издаване на лична карта да се посочва отказ от издаване и записване на удостоверение за електронна идентичност върху електронния носител на информация, искане за издаване и записване на удостоверение за квалифициран електронен подпис, както и искане за записване на други данни, включително биометрични.

Паспортът и документите за пребиваване също ще може да съдържат удостоверение за електронна идентичност и удостоверение за квалифициран електронен подпис и съответните им криптографски ключове.
Подкрепи Economic.bg