От 26 октомври живеем на кредит

България вече е похарчила приходите си, които е планирала за годината

От 26 октомври живеем на кредит
Автор: Ивайла Раденкова

България е похарчила приходите си до 24 октомври, които е планирала за тази година. Оттогава страната ни живее на кредит, съобщи в. „Фигаро“.

Днес към групата страни, „живеещи на кредит“,  се е присъединила и Франция, която е изразходила своите приходи в размер на 390 млрд. евро и така ще утежни дълга си от 2 трилиона и 100 млрд. евро.

Изследването е направено от икономическия институт „Молинари“, който е френско-белгийски „мозъчен тръст“. Той е сравнил финансовото състояние на 28-те държави от ЕС и стигнал до извода, че най-закъсващи сред длъжниците са България и още четири държави – Кипър, Португалия, Хърватия и Испания.


Кипър е свършила парите още на 12 октомври. След нея е Португалия, светнала на червено на 19 октомври. След това се нарежда България, а след нея е Хърватия (на 26 октомври) и Испания ( на 30 октомври).Гърция, която обикновено е смятана за фискално недисциплинирана, ще издържи чак до 21 ноември.

Сред държавите, които ще покрият приходите си за 2015 г. са Дания, Германия, Литва, Естония и Люксембург. 

Според данните, Дания ще свърши предвидените средства за годината догодина (12 януари). Германия е с бюджетен резерв до 9 януари, а Литва – до 8-и.

28-те държави в ЕС са изхарчили годишните си приходи 37 дни преди края на 2014 г. и 72 дни преди края на 2009 г.

Коментари: 0