Парите за бежанците няма да са за сметка на еврофондовете

Финансирането ще е от резерви, обяви Кристалина Георгиева

Парите за бежанците няма да са за сметка на еврофондовете
Пренасочването на средства за бежанците от бюджета на ЕС няма да е за сметка на еврофондовете на страни като нашата, каза заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. 
По думите й финансирането ще дойде от намерени резерви там, където конкретни програми и проекти вървят бавно и позволяват пренасочване на средствата. 

"Разбира се, няма проблем, ако някоя страна иска да използва своя портфейл, да го насочи към това да си помогне със справянето с бежанския проблем, но това е въпрос на избор на страните-членки, т.е. парите по кохезионната политика, по развитието на селските региони могат да бъдат разглеждани с тази цел и още повече това важи за Европейския социален фонд, където 20 % от средствата са именно за програми по интеграция.", заяви Георгиева, цитирана от БНР.

Заедно с министъра на финансите на Германия тя откри постоянно изложение на реставриран блок от Берлинската стена. "Ние ще намерим решение. За много от нас, родени от другата страна на символа, който представлява тази стена, бъдещето на свобода, възможности да живеем заедно с всички останали в Европа изглеждаше толкова несигурно. Когато си спомним за това минало намираме в себе си и волята за решение. Без съмнение заедно ние сме по-силни.", коментира еврокомисарят по повод на миграцията и възможното разделение между Източна и Западна Европа. 
Коментари: 0