Задължителни ли са зимните гуми

Изискването е въведено само в три страни в Европа

Задължителни ли са зимните гуми
4085 ~ 2 мин. четене
Зимните гуми може да станат задължителни, ако се приеме окончателно предлаганият текст в Закона за движение по пътищата. Засега в него няма задължително изискване или глоба в случай, че караме с летни гуми през зимата. Поправките в закона предвиждат задължително да караме със зимни гуми от 1 ноември до 1 април. Санкцията при нарушение е глоба между 50 и 200 лв. и отнемане на книжката за между 1 и 6 месеца. При повторно нарушение санкцията стига до 300 лв., а без свидетелство се остава до 1 година.

В Европа подобно изискване е прието само в още 3 държави - Финландия, Норвегия и Швеция. Новият закон не е съобразен със специфичните особености на Балканския и Скандинавския полуостров. Освен това, ако той се приеме, първите, останали без книжки, трябва да са шофьорите на служебни коли в полицията, армията, в общини, болници, пише в. "Труд".

Според Йордан Арабаджиев, шеф на съюза на международните превозвачи, смяната на гумите на тировете е безумие. Според него е важно да се обърне по-голямо внимание на почистването на пътищата, тъй като това е по-сериозен фактор за безопасността. 

"Разполагаме с над 5200 композиции. Една композиция е влекач с полуремарке, т.нар. тир. Той има 12 гуми, всяка от които струва над 1000 лв., а смяната им също е много по-скъпа, отколкото на гумите на лека кола. Някой представя ли си какъв разход може да се формира за един средноголям превзовач с 20 до 50 композиции?", допълни Арабаджиев. 

Смяната на гумите е свързана с падането на температурите до около 7 градуса, а не с определена дата. Тези, които пътуват в участъци с мъгли и заледявания рано сутрин през планински проходи и по поречието на реките, могат да изберат и по-манни дати. 

Цената на зимна гума за среден клас автомобил от реномиран производител е около 150 лв., а по-масови се предлагат по 70-80 лв. Смяната на гуми в сервизи пък върви от 6-6,50 лв. за 14-цолови гуми на коли от среден клас и стигат до 10-15 лв. 

Шофьорът трябва да плати още от 3 до 4 лв. за смяна на вентил и още толкова за машинно почистване на стоманени джанти от ръжда. Цените за джипове и микробуси са по-високи. Често смяната е обвързана с покупка на гуми в големите търговски вериги, в които се предлага отстъпка от 10 до 30 % от цените за смяна. 
Подкрепи Economic.bg