Ще борим безработицата със същия бюджет догодина

Допълнително финансиране ще дойде от европейски програми

Ще борим безработицата със същия бюджет догодина
Бюджет 2016 залага същите средства за борба срещу безработицата, както и тази година. Според социалния министър Ивайло Калфин планираните 73 млн. лв. са по-малко от очакваното, но за сметка на това пари ще дойдат по линия на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 

По думите на Калфин бюджетът няма да даде много възможности за раздвижване на трудовия пазар, тъй като по-голямата част от плащанията ще са за увеличаването на минималната работна заплата. "Ще търсим повече тежест към създаване на заетост на хора, които са трайно извън пазара на труда, което означава професионално обучение, съфинансиране с бизнеса, наемане на млади хора или на хора в предпенсионна възраст", заяви вицепремиерът, цитиран от БНР.

По отношение на реформата в МВР Калфин заяви, че ще подкрепи вътрешния министър, но преговорите трябва да дадат сигурност на служителите в сектора. "Каквото и да преговаряме с тях, трябва да ги уверим, че това, което се променя, ще се промени, и те ще могат да разчитат на горе-долу стабилна среда в бъдеще, доколкото е възможно, разбира се.", каза министърът.

Междувременно стана ясно, че той не подкрепя премахването на добавка прослужено време в частния и публичния сектор. Според него за такова може да се говори само ако има гъвкава система за договаряне на работните заплати, каквато не е налице в момента. "Заплатите замръзват за дълго време и липсата на актуализация е проблем", коментира Калфин.
Коментари: 0