Скромен ръст на икономиката догодина

Безработицата ще остане висока, смята МВФ

Скромен ръст на икономиката догодина
160 ~ 1 мин. четене
МВФ очаква икономиката на страната ни да се повиши умерено през тази година. Институцията залага на растеж от 1,7%, което съответства на нивата от 2014 г. Това се казва в заключение от редовната визита у нас, приключила късно снощи. 

През 2016 г. в резултат на засилено вътрешно потребление от МВФ очакват слаб ръст на брутния ни вътрешен продукт до 1,9%. В същото време, въпреки повишаването на икономическата активност, безработицата ще остане на сравнително високо ниво, прогнозират от финансовата институция. За 2015 г. се очаква тя да е 10,3%, а през 2016 г. тя ще спадне леко до 9,7%.

Потребителските цени ще се повишат леко и от МВФ прогнозират ускоряване на инфлацията до 0,6%.

Експертите препоръчват на страната да наложи строг контрол върху разходите си, за да може да намали бюджетния дефицит до 2% догодина. Те отчитат, че въпреки реализираните по-високи приходи в началото на годината, България не е успяла да свие фискалния си дефицит.

От Фонда смятат, че кризата между Русия и Украйна и бежанският поток към Европа не са оказали голямо влияние на българската икономика, предава Novanews. Според експертите взетите превантивни мерки от страна на БНБ са се оказали ефективни за смекчаване на последиците от гръцката криза.
Подкрепи Economic.bg