Осми сме в света по полицаи на глава от населението

Трябва да подкрепим правителството за реформата, смята Каролев

Осми сме в света по полицаи на глава от населението
"България е на осмо място в света по полицаи на глава от населението", заяви икономистът Владимир Каролев в сутрешния блок на Novatv. Страната ни се нарежда веднага след военизирани държави като Русия, Турция, Кипър.

По думите на икономиста за сектор "Сигурност" в страната ни се плаща 2 пъти и половина повече от това, което се създава всяка година в икономиката, сравнено със средните за ЕС нива. Каролев подчерта, че голяма част от средствата се наливат в съдебната система. "Там отиват 1,7% от нашия бюджет, а средно в ЕС този дял е 0,7%. В страни като Румъния и латвийските републики говорим за стойност от 0,4%.", поясни той.

Според Каролев половината от работещите в сектора не са достатъчно квалифицирани, а добрите полицаи също не приемат сегашната система и искат реформи. Икономистът посочи, че армията у нас наистина е дисциплинирана и там реално има проблем с недофинансирането. "Процентът от БВП, който отива за нея, е под средното за ЕС", допълни той.

Икономистът призова обществото да подкрепи вицепремиера Бъчварова и финансовия министър Горанов. Според Каролев реформа ще има.

"Ситуацията е крехка. Всички отстъпват, защото полицията се изправя срещу държавата”, коментира политологът Евгений Дайнов, давайки за пример, че ако на бунт се вдигнат библиотекарите, никой няма да им обърне внимание.
Коментари: 0