Позициониране доведе до спад на долара

Техническата картина и силата на долара пречат на златото да расте

Позициониране доведе до спад на долара

Доларът отстъпи позиции в понеделник след многомесечните върхове в края на миналата седмица при излизането на по-силни от очакваното данни за трудовата заетост в САЩ.

Движенията от вчера са повече позициониране отколкото да се дължат на някакви фундаментални причини. Данни за спекулативните позиции показаха, че към 3 ноември са били продадени 134 000 контракта в еврото, което е най-голямо ниво след юни. Късите позиции в йени също са нараснали.

В петък цифрите показаха, че американската икономика е създала през октомври 271 000 нови работни места, което далеч надхвърли предварителните прогнози на икономистите за ръст от 180 000. В понеделник пък стана ясно, че в ЕЦБ е налице консенсус за намаление на лихвите допълнително в отрицателните нива през месец декември.

Евро/долар се покачи незначително и завърши на 1.0759. Долар/йена слезе слабо към нивата около 123. Загубите на долара се разшириха и към другите валути и зелените пари паднаха срещу британския паунд, швейцарския франк, шведската крона, новозеландския долар и канадския долар.

Докладът от петък за трудовата заетост, който даде сила на долара, затвърди очакванията, че Федералния резерв ще повиши съвсем скоро лихвите за първи път след 2006. Такова действие ще доведе до покачване на долара и ще привлече инвеститорите към по-високите нива на доходност в САЩ.

В момента вече 15 от 17 основни дилъри, това са банки които търгуват директно с Фед, очакват повишение на лихвите на следващото заседание през декември.


Техническата картина и силата на долара пречат на златото да расте

Златото е затънало близо до тримесечното дъно заради очакванията, че Федералния резерв няма да се бави и ще повиши лихвите преди да е свършила годината. Излезлите в петък данни за заетостта в САЩ през месец октомври, които надминаха очакванията, увеличиха залозите за повишение на лихвите през декември. Това оказа натиск на неносещия лихви метал.

Спот цената на златото днес е 1092 долара. В понеделник беше сложен край на серията от осем поредни дни на загуби, но това не беше достатъчно, за да издърпа метала далеч от петъчното дъно на 1084.90 долара за тройунция, което е най-ниско ниво след 7 август. Следващи подкрепи са 1074 и 1050 долара. По-вероятно обаче е да има скок или поне консолидация.

Доларът се търгува близо до последните върхове срещу другите валути, но вчера спадна незначително заради препозициониране на пазарите.

След вероятното увеличение на лихвите през декември, Федералния резерв може би няма да бърза със следващите повишения и това ще даде опора на златото. В близък план обаче златото е слабо, тъй като лошата техническа картина и силата на долара не му помагат за растеж.

Докато пазарите се приготвят за повишение на лихвите в САЩ, в ЕЦБ се формира консенсус за намаление на лихвите през декември още по-дълбоко на отрицателна територия. Такъв един ход ще отслаби еврото и ще повиши инфлацията.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0