От днес „Света София“ отново е действаща джамия

Решението на Ердоган разбуни религиозните настроения

От днес „Света София“ отново е действаща джамия

Снимка: БТА

772 ~ 1 мин. четене

Днес в емблематичната църква „Света София“ в Истанбул се очаква да се проведе първа мюсюлманска молитва – събитие, което разбуни религиозните настроения по целия свят. В София е организиран протест, а в Атина траурна служба.

Храмът, който е на около 1500 години, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Първоначално той е построен за християнска катедрала, но след превземането на Константинопол през 1453 г. е превърнат в джамия. От 1934 г. е обявен за музей. 

С решението от този юли обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмени статута на музей на „Света София“, превръщайки я отново в действаща джамия. От днес, 24 юли, се очаква в нея да се извършват петъчни мюсюлмански молитви. 

С действията си Ердоган иска да остане в историята, коментира Тони Николов в ефира на bTV тази сутрин. Според него турският президент тръгва назад по стъпките на империята. 

Решението на Ердоган срещна остри критики както от страна на Папа Франциск, така и на главата на Източната православна църква патриарх Вартоломей I. 

Очаква се, че храмът все пак ще остане отворен и за всички немюсюлмани и чуждестранни посетители. 

Подкрепи Economic.bg