2/3 от сиренето и кашкавала у нас не са истински

Млекопреработватели настояват млечните продукти да се правят само от сурово мляко

2/3 от сиренето и кашкавала у нас не са истински
412 ~ 1 мин. четене

Около 2/3 от сиренето и кашкавала, които се предлагат на българския пазар, са от имитиращи продукти. Това съобщиха от Асоциацията на млекопреработвателите в България, цитирани от Дарик.

Според производители в момента истинското сирене и кашкавал са едва 40%, а останалите 60% са имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми.

Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти, настояват от браншовата оргазанизация.

Председателят на асоциацията Димитър Зоров заедно с трима негови колеги настояха Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да влезе в ролята си на главен, безпристрастен и обективен контролиращ орган, който да извършва проверките на продуктите в търговските обекти, а не в мандрите, където в повечето случаи те са предизвестени.

Млекопреработвателите отрекоха да имат картел между тях за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст.

От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни. Нужен е по-сериозен и задълбочен контрол, вместо безмислени и предизвестени проверки, уверяват млекопреработвателите.

Подкрепи Economic.bg