50% от стартъпите над $1 млрд. в САЩ са основани от чужденци

Най-много от тях са индийски граждани

50% от стартъпите над $1 млрд. в САЩ са основани от чужденци

Повече от половината (51%) от стартиращите предприятия в САЩ, стойността на които е над 1 милиард долара, са основани от чужденци, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на проучване на National Foundation for American Policy (NFAP).

Анализаторите на NFAP в САЩ са преброили 87 такива фирми, а 44 от тях са основани то граждани на други държави.

Общата стойност на стартъпите с капитализация над 1 млрд. долара е 186 млрд. долара, средно в компания работят по 760 човека. Имигрантите заемат над 70% от ръководните длъжности в тях.

Най-скъпите стартъпи в САЩ, създадени от чужденци, са услугата за поръчка на такси Uber (съосновател – канадeцът Гарет Камп, стойност - 62,5 милиарда долара), разработчикът на софтуер Palantir Technologies (сред основателите - германецът Питър Тиел, стойност - 20 милиарда долара) и производителят на ракети SpaceX (Елон Мъск от ЮАР, стойност - 12 милиарда долара).

Според проучването, сред имигрантите, които са създали компании над $ 1 млрд., 14 са граждани на Индия, по осем души са представители на Обединеното кралство и Канада, седем са родени в Израел и четирима - в Германия.

По-рано ръководителят на Facebook Марк Зукърбърг и основателят на Microsoft Бил Гейтс, излязоха с призив за улесняване на процедурите по получаването на работни визи за чужденци, за да могат квалифицираните кадри да останат в САЩ. Междувременно привържениците на по-строгия визов режим обвиниха ръководителите на предприятията, че искат да получат евтина работна ръка.

Всяка година, правителството на САЩ издава не повече от 85 хиляди работни визи от типа H-1B (за висококвалифицирани работници): 65 000 визи на тези, които подават документи за първи път, както и 20 000 - за чужденци, завършили американски университети. За кандидатите за визи  има и лотария

Коментари: 0