Излизането на Булгартабак от пазара на тютюн ще е проблем

Хаосът на пазара демотивира участниците в него

Десислава Танева:

Излизането на Булгартабак от пазара на тютюн ще е проблем
256 ~ 2 мин. четене

Ако Булгартабак излезе от пазара на изкупуване на тютюн, това наистина би било сериозен проблем. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде репортер на Economic.bg. „Хаосът на пазара на тютюн демотивира участниците в него“, посочи тя.

Според нея пазарът става все по-труден заради разпада на сортовата структура и на качеството. Точно заради това политиката винаги трябва да е в подкрепа на производството и не трябва да страдат икономически оператори или производители. 

„ЕС и европейското земеделие са в невиждана криза от 5 години насам. Едно политическо решение генерира един крайно негативен ефект в отрасъл, за който общността отделя най-голямата част от парите на данъкоплатците“, отбеляза още тя.

Танева увери, че МЗХ постоянно комуникира всички 6-7 изкупвачи на българския пазар и изрази надежда, че промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще подобрят нивото на администриране от държавата, за да е ясно кой засява тютюн, в какъв размер и с кого е подписал договор.

За кризата в млечния сектор тя поясни, че ЕС предлага прилагането на регламент, който позволява производители доброволно да намалят продукцията. „Вече трета година влизаме в спад на земеделската продукция, като най-драстично е положението с млякото. В същото време, предвид отпадането на квотите, производството на сурово мляко продължава да се увеличава и в самия ЕС с най-висок процент, в сравнение с другите големи производителки на сурово мляко - САЩ и Австралия“, коментира Десислава Танева. Тя подчерта, че дисбалансът се увеличава и няма как да бъде компенсиран.

„Най-трудно и грешно е да се смята, че която и да е от страните-членки, включително България, може сама да излезе от тази криза. Имаме свободно движение на стоки и капитали. Нужно е общностно решение, което да балансира  производството и търсенето на нива, които удовлетворяват земеделските производители“, коментира министърът на земеделието и храните.

Подкрепи Economic.bg