Откриха ново онкологично отделение в Бургас

То е в Университетска болница „Дева Мария“

Откриха ново онкологично отделение в Бургас

В присъствието на десетки експерти от сферата на здравеопазването, днес официално бе открито отделението по медицинска онкология към университетска болница „Дева Мария“ в гр. Бургас.

Лентата бе прерязана от собственика на университетска болница „Дева Мария“- Семир Абумелих, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков.

Датата не е избрана случайно - само след дни, на 18 ноември, се отбелязва Световния ден за борба с онкологичните заболявания. 

„Дай Боже да нямаме пациенти тук“ си пожела Семир Абумелих. За съжаление, Бургас е един от градовете в челото на класацията по онкозаболявания в последните години. До сега единственото място в Бургас, където тези заболявания можеха да се лекуват, е общинският комплексен онкологичен център. Със създаването на отделението по медицинска онкология се разширява броя на болните, които ще могат да получат навременна грижа и няма да се налага да търсят лечение извън Бургас.

„Каквото и да направим за подобряване на материалната база на онколечението в Бургас, не е достатъчно. Каквато и техника да купим, колкото и корпуса да изградим, ще сме винаги длъжници към пациентите в нашия регион“, каза в своето обръщение кметът на града Димитър Николов. 

Отделението, което вече приема пациенти, има за цел поставяне на нов стандарт здравеопазването. Химиотерапията ще бъде провеждана по нов метод, със специални мембранни портове, които ще заместят абокатите. На разположение на пациентите е високотехнологична система за сигнализация, която им дава достъп по всяко време до екипа на отделението. В новото звено на университетска болница „Дева Мария“ хората с онкологични заболявания, освен че ще получат своята терапия, ще намерят психологическа подкрепа и ще получат отговори на всички въпроси, свързани със заболяването, лечението, страничните реакции и комуникацията с институциите.

В отделението е предвидено и изграждане на библиотека, в която пациентите да намират мотивация и кураж. Първите книги бяха дарени от областния управител Вълчо Чолаков.

Коментари: 0