Отпада плащането на общински наем и такса тротоарно право в София

Плащането на местните данъци с отстъпка от 5% за бизнеса се удължава до края на юни

Отпада плащането на общински наем и такса тротоарно право в София

Снимка: pixabay

3869 ~ 2 мин. четене

Всички наематели на общински терени в София се освобождават от наем и плащане на такса тротоарно право за периода, в който не са работили. Тези със свит оборт пък ще плащат по-ниски наеми. Удължава се също и времето, в което бизнесът може да плати данъците си с 5% отстъпка, като това ще е възможно до края на месец юни.

Тези мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес прие днес Столичния общински съвет (СОС) по време на първото си онлайн заседание, съобщава БНР. Това е първият пакет от мерки, които се предприемат в подкрепа на бизнеса в София. Мерките в него бяха разписани от създадения заради кризата специален икономически съвет към Столична община.

„Задачата ни е да подкрепим семейния и малкия бизнес, да спасим десетки хиляди работни места и да осигурим заплати и доходи за всички хора“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседанието.

С днешното решение е създаден и гаранционен фонд от 1 млн. лв., чрез който банките ще издават гаранции по кредити на самостоятелно заети лица, малки и средни предприятия, които са засегнати от кризата. Предвижда се да се обезпечават до 50% от главницата на заемите до 15000 лв. Столична община ще обяви конкурс за избор на финансов посредник, който да предоставя допълнително гаранционно покритие по заеми. Този гаранционен лимит ще е до 300 000 лв. и с него гаранциите могат да достигат 80%, съобщи кметът на София във Facebook страницата си.

"С инициативата „Солидарност в културата“ осигуряваме 400 000 лв. за подкрепа на свободните творци и културните оператори", написа още тя.

Междувременно стана ясно, че приходите към „Столичния електротранспорт“ са с 50-60% по-малко през месец март в сравнение със същия месец на миналата година. Затова се очаква след Великден Йорданка Фандъкова да представи актуализация на бюджета на столицата.

„Водя разговори със зам.-кмета по транспорта да се осигурят приблизително 5 млн. лв. за подпомагане на общинските транспортни дружества“, каза за БНР Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт в Столичния общински съвет. По думите му има вариант и чрез актуализацията на бюджета да се помогне на транспортните дружества, акто за целта ще трябва да се пренасочат финансови средства. 
Подкрепи Economic.bg