Въпреки аварийния водопровод Перник отново опря до яз. „Студена“

По новия водопровод е нужна още работа, за да се използва пълноценно, пояснява министър Димитров

Въпреки аварийния водопровод Перник отново опря до яз. „Студена“
2633 ~ 2 мин. четене

ВиК-Перник не може да използва пълноценно новия водопровод от София към Перник, по който върви вода от язовир „Бели Искър“. Това стана ясно от участието на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в предаването „Още от деня“ по БНТ вчера. В резултат на това днес министърът утвърди допълнително отпускане на 0.300 млн. куб. метра вода от язовир „Студена“ на ВиК-Перник за питейно-битово водоснабдяване на града и съседни населени места, като така общият използван обем от язовира се удвоява.

Измененията в месечния график за април са утвърдени заради постъпило искане от ВиК-Перник в последния работен ден преди великденските празници, уточнява пресцентърът на екоминистерството. В заповедта на министъра се обобщава, че ВиК-Перник все още не може да разчита на очакваните обеми вода от язовир „Бели Искър“ и това води до източването на язовир „Студена“.

Дружеството е поискало от министър Димитров тази мярка заради постоянните аварии по „старата и амортизирана водоснабдителна система на града“, след пускането в експлоатация на водопровода. Причината за тях е, че водата влиза с висока скорост във водопреносната мрежа на Перник и „тръбите гърмят“, поясни вчера министърът.

„В средата на лятото ще имаме проблеми, ако продължаваме така. Ситуацията е такава, че направихме един голям водопровод, който в момента има проблеми с местното ВиК, че не може да го ползва пълноценно“, допълни министърът, като разкри, че е нaпиcaл пиcмo дo Миниcтeрcки cъвeт пo тoзи въпрoc.

„В момента е обраното и се точи язовир „Студена“. Местното ВиК се е видяло в чудо. Водата от София влиза с голяма скорост и гърмят тръбите“, коментира Димитров. Заради облекчаването на режима и в същото време проблемите с новия водопровод за десет дни е похарчено количеството вода от язовира, колкото за цял месец.

По негови думи, за да се реши проблемът с високото налягане във водопровода, трябва да се направи резервоар. Такъв според него може да се изгради за 28 дни.

Водопроводът от с. Мало Бучино до Перник е дълъг 12.5 км, а с изграждането му бе предвидено градът да се захранва с 800 хил. кубика вода от София и 300 хил. кубика от „Студена". Цената на проекта бе около 27 млн. лв. по изчисления на икономическия министър Емил Караниколов.

Подкрепи Economic.bg