Отпускат 506 млн. лв. на бизнеса за служители

5000 младежи вече работят в реална работна среда

Отпускат 506 млн. лв. на бизнеса за служители

506 млн. лв. са насочени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ към бизнеса за развитие и увеличение на персонала само до края на тази година. Това заяви социалният министър Зорница Русинова по време на дискусията „Региони в растеж“.

Тя информира, че вече са стартирани 21 схеми по програмата за човешки ресурси и 160 млн. лв. са разплатени. 5000 младежи вече работят в реална работна среда. До края на годината са предвидени 72 млн. лв. по схемата „Младежка заетост“, 100 млн. лв. за „Ново работно място“, над 250 млн. лв. по няколко схеми за обучение и заетост, 80 млн. лв. за по-добри условия на труд.

„От септември започва и обучение на хора чрез ваучерната система като ще има и периоди на субсидирана заетост между 6 и 9 месеца“, посочи Русинова. Така бизнесът ще може да подготви своите хора навреме преди усилените сезони и да се превъзмогне липсата на обучени хора за работа.

"Наесен само за обучение на персонал и постигане на по-висока производителност ще бъдат отпуснати 50 млн. лв. 30 млн. отварят септември за обучение и субсидирана заетост на неактивни лица", допълни министърката, цитирана от 24 часа. Ще бъдат създадени и консултантски услуги за хора, които искат да са предприемачи. За тези консултации, от които ще могат да се възползват както безработни, така и заети лица са предвидени 5 млн. лв.

От януари започва и микрофинансиране на малките и средни предприятия по фонда на фондовете. Социалното министерство е предвидило 107 млн. Тези пари ще стигнат до бизнеса през микрофинансиращи институции и лизингови компании.

Коментари: 0