Отпускат се средства за ремонт на Тракия и Хемус

Очаква се част от ремонтите да приключат до август

Отпускат се средства за ремонт на Тракия и Хемус
188 ~ 2 мин. четене

Най-компрометираните пътни участъци от автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще бъдат ремонтирани и рехабилитирани със средства по бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Парите ще бъдат осигурявани поетапно в бюджета на АПИ за тази година. Темата се обсъди като извънредна на заседание на Министерския съвет. 

Министърът наблегна на двата критични участъка от АМ „Тракия“ с дължина от 60 км в областите Пловдив и Пазарджик и част от от АМ „Хемус“по направлението Шумен- Варна. Според направени анализи е нужен цялостен ремонт на асфалтовата настилка в споменатите участъци.

„Повече от 20 години не са извършвани ремонти по тези участъци, а само частично изкърпване на настилката, което не помага, защото дупките се отварят отново след всеки дъжд и сняг, заради огромния трафик“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството. По думите й ремонтът с изкърпване на дупки се е предприемал, заради липсата на финансиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ в годините назад," каза министър Павлова.

„Искам да благодаря на премиера Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов, за тяхното разбиране на сложността на проблема и ситуацията  с финансовите затруднения на АПИ, защото необходимите 100 млн. лв. надвишават в пъти целия наличен бюджет на АПИ за зимно поддържане и текущ ремонт на всички 20 хил. км републикански пътища“, допълни тя.

Проектът и ремонтът на четирите участъка са били възложени на АПИ днес. Планът е по-голяма част от ремонтите да бъдат завършени до края на месец август.

Скоро беше въведено ограничение от 90 км в час в някой от участъците като превантивна мярка поради значително увеличения брой на пътно-транспортни произшествия.

„Без да ограничим скоростта няма как да работим, затова призовавам гражданите за търпение и разбиране“, обясни още Павлова. Тя бе категорична, че след ремонтите скоростта на движение ще бъде възстановена до 140 км в час.

Подкрепи Economic.bg