Пак замразиха годините за пенсия

До март ще се прави дългосрочен план за пенсионна реформа

Пак замразиха годините за пенсия
Възрастта за пенсиониране през следващата година остава замразена. За това се договориха КНСБ и КТ "Подкрепа" с правителството. На срещата при премиера Бойко Борисов участваха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

Те са се договорили още до края на март 2015 г. да бъде изготвен дългосрочен план за пенсионна реформа.

Под документ, озаглавен Меморандум за разбирателство, стоят имената на президентите на двата големи синдикатa КНСБ и КТ "Подкрепа", както и това на премиера Бойко Борисов.

В него е записано, че днес "отчитайки важността на социалния диалог и необходимостта от гарантиране на социалния мир в България, както и нуждата от усъвършенстване на пенсионно-осигурителната система на страната", правителството и синдикатите се договориха за пет пункта. Освен за това да не се увеличава възрастта за пенсиониране, другите точки са: да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителните и самоосигуряващи се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

Считано от 2015 година да се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране чрез държавно обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране. 

Друг пункт е: считано от 2015 година да се въведе принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г. да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване. Последен пункт, записан в този меморандум е: през 2015 година за всички категории осигурени лица да се въведе минимална възраст за пенсиониране.

По закон възрастта за пенсиониране в най-масовата трета категория труд трябва да се увеличи с 4 месеца. Толкова бе заложено и в бюджета за 2015 г., който мина на първо четене в парламента.

През изминалата седмица имаше разпалени спорове за това как да се случи покачването на пенсионната възраст.

Правителството предложи през 2015 г. възрастта за пенсиониране и стажът да нарастват плавно с по 4 месеца за най-масовата категория труд. Така през 2018 г. мъжете ще се пенсионират на 65 години, а жените през 2021 г. - на 63. Социалният министър предлага стажът и възрастта да нарастват не с 4, а с 2 месеца.

Друг вариант предвиждаше плавен растеж на възрастта до 2036 г. с един месец за мъжете и два месеца за жените. И двата пола ще се пенсионират на 65 години.

Според други варианти се предлага отново пенсиониране на 65 години и за двата пола, но до 2028 г. При мъжете възрастта ще се увеличава с 2 месеца до 2016 г., а след това с 1 месец. При жените - с 2 месеца до 2017 г., а от 2018 г. с 4 месеца.

Правителството "Орешарски" замрази пенсионната възраст през 2013 г. с намерение въпросът да се реши през 2014 г., но и сега това няма да се случи и реформата остава най-рано за догодина.

Коментари: 0