Пакет „Мобилност“ може да започне отначало през следващия Европейски парламент

Позицията на парламента зависи в голяма степен от това кои ще бъдат избраните докладчици по пакета

Пакет „Мобилност“ може да започне отначало през следващия Европейски парламент
3089 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Следващият Европейски парламент, в зависимост от избраните докладчици по темите, може да гласува нова позиция и не е задължен да се съобрази с приетата в пленарна зала на първо четене позиция – т.е. пакетът „Мобилност“ може да започне отначало. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев в Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Economic.bg. Той уточни, че законодателният пакет не успя да получи мандат за триалог между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС и съответно остава за разглеждане през следващия мандат на ЕП. 

„Трябва в една не вече предизборна обстановка да се види по кои теми ние не можем да правим компромис, като например връщането на камионите празни в страната на регистрация на фирмата, както и ограничаване по един или друг начин на нашия бизнес чрез протекционизъм и опити за охлаждане на българския транспортен бранш“, обясни Ковачев. 

„Важно е и как политическите групи ще продължат процеса в една много по-спокойна атмосфера, както във Франция и Нидерландия, така и в Централна и Източна Европа“, допълни той.

„От друга страна теми като по-добри условия на труд за служители в транспортния сектор, по-справедливо заплащане, паркинги, топла вода, тоалетни и всички тези елементи могат да бъдат със сигурност решени и да бъде намерен взаимен приемлив компромис“, коментира Ковачев.

Пакетът влезе за гласуване в пленарна зала в началото на април, след няколко връщания в Транспортна комисия и два протеста на българския транспортен бранш - един през януари и един в края на март.
Коментари: 0