Туск: Мечтата за обрат на Brexit все още е жива

Въпреки че всички са изтощени, не може просто така да приключим с това, каза председателят на Съвета

Туск: Мечтата за обрат на Brexit все още е жива

Снимка: БТА

2753 ~ 1 мин. четене

Мечтата, че Великобритания може да се откаже от напускането на ЕС не е изчезнала. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес по време на обсъждането на Brexit.

Председателят на Европейския съвет заяви, че е отговорил на изявление на един национален лидер, който е предупредил „мечтателите“ да не мислят, че „Brexit може да се обърне“.  Не е ясно кой лидер има предвид, но френският президент Емануел Макрон се открои на срещата на върха, настоявайки Великобритания да получи само няколко седмици, за да реши дали да напусне с договорените условия или без тях.

„В този доста труден момент в нашата история се нуждаем от мечтатели и мечти. Не можем да се поддадем на фатализма. Поне аз няма да преставам да мечтая за по-добра и обединена Европа”, каза Туск.

Туск каза още: „Знам, че от двете страни на Ламанша всички, включително и аз, са изтощени от Brexit, което е напълно разбираемо. Но това не е извинение да се каже: „Нека свършим с това“, само защото сме уморени”.

Туск добави, че се надява британската страна да използва отсрочката по най-добрия начин. Британската страна досега показа отговорно поведение и нямаме причини да мислим, че това би се променило със саботиране на работата на ЕС. Всички сме изтощени, но трябва да продължим напред цивилизовано”, добави той.

Коментари: 0