Пълна евакуация на Хитрино, всички напуснаха селото

Започна рискована операция за преместване товара на цистерните

Пълна евакуация на Хитрино, всички напуснаха селото
3890 ~ 1 мин. четене

Всички жители на село Хитрино, където рано тази сутрин се взривиха влакови цистерни с пропан бутан, вече са евакуирани. Причината е високорискова операция по претоварване на опасните вещества от авариралата композиция, съобщи МВР.

Опасните вещества ще бъдат претоварени и изнесени на безопасно разстояние от населените места, се казва в съобщението. Във високорисковата операция ще участва група специалисти от рафинерията в Бургас.

Всички 700 жители на населеното място са помолени да го напуснат. Полицейски екипи ще бъдат ангажирани с опазването на покъщнината на евакуираните хора.

Онези от тях, които не разполагат със собствен транспорт, ще бъдат извозени с автобуси до домовете на техни близки и роднини. Хората, които пък няма от кого да бъдат временно подслонени, ще се настаняват в района на военното училище в Шумен. Околните села също имали готовност да приемат част от принудително напусналите домовете си.

Пожарникарите продължават да доизгасяват отделни огнища, проверяват се и всички сигнали за затрупани хора. Към момента има потвърдени данни за петима загинали и 29 пострадали.

На място са пристигнали и разследващи органи, които трябва да установят причината за тежкия инцидент.

Подкрепи Economic.bg