Пълна евакуация на Хитрино, всички напуснаха селото

Започна рискована операция за преместване товара на цистерните

Пълна евакуация на Хитрино, всички напуснаха селото

Всички жители на село Хитрино, където рано тази сутрин се взривиха влакови цистерни с пропан бутан, вече са евакуирани. Причината е високорискова операция по претоварване на опасните вещества от авариралата композиция, съобщи МВР.

Опасните вещества ще бъдат претоварени и изнесени на безопасно разстояние от населените места, се казва в съобщението. Във високорисковата операция ще участва група специалисти от рафинерията в Бургас.

Всички 700 жители на населеното място са помолени да го напуснат. Полицейски екипи ще бъдат ангажирани с опазването на покъщнината на евакуираните хора.

Онези от тях, които не разполагат със собствен транспорт, ще бъдат извозени с автобуси до домовете на техни близки и роднини. Хората, които пък няма от кого да бъдат временно подслонени, ще се настаняват в района на военното училище в Шумен. Околните села също имали готовност да приемат част от принудително напусналите домовете си.

Пожарникарите продължават да доизгасяват отделни огнища, проверяват се и всички сигнали за затрупани хора. Към момента има потвърдени данни за петима загинали и 29 пострадали.

На място са пристигнали и разследващи органи, които трябва да установят причината за тежкия инцидент.

Коментари: 0