Панамският канал продължава мерките в подкрепа на бизнеса

Облекченията за корабособствениците и чартьорите вече ще важат до 31 декември

Панамският канал продължава мерките в подкрепа на бизнеса

Снимка: Pixabay

864 ~ 1 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Администрацията на Панамския канал продължава с 4 месеца действието на мерките в подкрепа корабоплавателния бизнес, съобщиха от дружеството. Мерките в подкрепа на корабособствениците и чартьорите на преминаващите през канала кораби бяха въведени на 4 май със срок на действие до 31 август. Те включват прекратяване на авансовите плащания за резервиране на слотове за преминаване, както и коригиране в самата система за отдаване на слотовете. Сега администрацията на Панамския канал продължава действието на тези мерки до 31 декември 2020 година.

Мотивите са продължаващата пандемия от Covid-19, която влияе негативно на световната икономика и в частност – на възстановяването на корабоплаването, което е изключително важно и отговорно за доставките на между 40 и 100% от суровините, храните, индустриалните стоки и медицинското оборудване до всички, дори и до най-отдалечените точки на света.

„Независимо от проблемите, с които се сблъскваме тази година, ние сме убедени, че през 2021 финансова година ще сме свидетели както на стабилното възстановяване на работата на Панамския канал, така и на неговите клиенти“, се казва в съобщение на централата му.

В същото време ръководството на Панамския канал отчита известен ръст на преминаващите през него контейнеровози. През юни през съоръжението, свързващо Атлантическия с Тихия океан, са преминали 845 контейнеровоза, а през юли – 933.

„Ръстът на контейнеровозите в значителна степен е обусловен от увеличаването на превозите между пристанищата от Източното крайбрежие на САЩ към Азия и обратно. През август тази тенденция също продължава“, се казва в съобщение на централата на Панамския канал. И ръстът на контейнерооборота е основният лакмус за раздвижването в световната икономика и търговия, двата най-големи стълба на които са именно Северна Америка и Далечният Изток (Китай, Южна Корея, Сингапур и Япония).

Подкрепи Economic.bg