Путин вярва, че пикът на проблемите за руската икономика е преминал

Руският лидер заяви, че се надява на по-висока цена на петрола

Путин вярва, че пикът на проблемите за руската икономика е преминал

Снимка: БТА

632 ~ 1 мин. четене

Пикът на проблемите в руската икономика вече е преминал и възстановяването започва, казва руският президент Владимир Путин, който даде интервю на телевизионния журналист Сергей Брилев от „Русия-24“.

Руският президент отбеляза, че глобалната икономика може да се свие с около 5% през 2020 г. Що се отнася до руската, спадът се очаква да е в рамките на 5-6%, каза той.

Путин също е убеден, че подкрепата за малкия бизнес и подкрепата за отделни големи отрасли са били предоставени от държавата своевременно.

„Знам, че някои предприятия не са били включени в списъка сред тези, които получават подкрепа от държавата, но наистина са пострадали. И разбира се, правителството трябва да помисли за това и да вземе подходящи навременни решения", каза президентът.

Вижте, нашите макроикономически основни показатели се държат доста стабилно. Въпреки прогнозите, че ще има големи колебания, днес имаме инфлация от 3.4%. И според прогнозите на експертите някъде тя ще бъде приблизително 3.4-3.41%“, отбеляза той.

Путин смята, че въпреки трудностите резервите на Руската федерация нарастват и това създава допълнителна „възглавница за безопасност“.

Всичко това заедно подсказва, че първо, ние вярваме, че пикът на нашите проблеми е преминал и се надявам, че постепенно ще започнем да се възстановяваме. Като цяло тук ние не се различаваме като много от другите страни по света. Следващата година, мисля, това възстановяване е сигурно“, каза Путин.

В същото време руският лидер призна, че би било по-добре, ако цените на петрола са по-високи от сега. „Но резервите ни растат. Въпреки всички трудности, резервите растат, това създава допълнителна възглавница за безопасност. Това е важно. Тя не е панацея за всички неразположения, но е важна, тя ни създава известна увереност“, коментира още Путин.

Подкрепи Economic.bg