Панамските документи вече са достъпни онлайн

Базата е достъпна на адрес OffshoreLeaks.icij.org

Панамските документи вече са достъпни онлайн
Международният консорциум на разследващите журналисти публикува онлайн огромна база данни с документи, свързани с над 200 хил. офшорни сметки, предаде bTV.

Платформата позволява търсене по страна или юрисдикция. По първоначални данни на документите се вижда, че в тях фигурират данни за 50 компании, 117 лица, осем посредници и 102 адреса в България.

Припомняме, че в документите се появиха имената на сем. Баневи, Тодор Батков, Васил Божков, Петър Манджуков, Денис Бареков, Чавдар Кънчев.

Скандалът с т. нар. Панамски документи избухна в началото на март и разкри как много богати хора,м които използват офшорни компании, за да укриват данъци и санкции.

Сред имената на известни личности се забелязват тези на руския президент Владимир Путин, бащата на британския премиер Дейвид Камерън, премиерът на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон и испанският министър на индустрията Хосе Мануел Сориа, които впоследствие подадоха оставка, спортни звезди като Мишел Платини и Лионел Меси.

Документите принадлежат от панамската компания "Мосак Фонсека“ и бяха оповестени от източник, известен като Джон Доу (Неизвестен). Компанията отрича да е вършила нещо незаконно.
Коментари: 0