Стотици български шофьори блокирани на италианските пристанища

Тираджиите са най-потърпевши са от стачката в Гърция и неработещите фериботи

Стотици български шофьори блокирани на италианските пристанища

Между 700 и 900 шофьори на тежкотоварни автомобили са блокирани на италианските пристанища Бари, Анкона и Бриндизи. Заради стачката на гръцките профсъюзи международните фериботни връзки все още не са възстановени и превозвачите ще трябва да останат по пристанищата в Италия най-рано до сряда.

Това съобщи пред Дарик Александър Стамболийски от Съюза на българските транспортни работници. Само на Бриндизи има около 300 камиона, които чакат фериботите да заработят вече трети ден.

Между 600 и 700 шофьори на тежкотоварни автомобили са блокирани на италианските пристанища.

„Това са шофьори, и туристи също има, които чакат да бъдат пуснати корабите от гръцка страна. Имам информация, че първите кораби ще тръгнат от Италия в сряда сутринта, евентуално. Което прави 5-дневен престой на пристанището“, съобщи Стамболийски.

„В момента никой не обръща внимание на тези хора, тъй като не са в България, или не са в Гърция. Те стоят там и чакат. На двете пристанища – Бари и Анкона, става въпрос за около 600-700 човека – само шофьори на товарни автомобили, които стоят и чакат“, посочи той. Стамболийски уточни, че не може да даде точни данни за туристите, които също са блокирани.

На пристанището Бриндизи има още около 300 камиона, каза пред Дарик една от служителките там. И това е при положение, че в събота е имало един кораб, който е извозил всички събрани камиони.

„На пристанището има около 150 камиона. На бензиностанциите в района има още толкова. Те предпочитат да спират по бензиностанциите, защото са по-добре охранявани, страхуват се за товарите си“, обясни тя.

„Не може да кажем, че са бедстващи, все пак са в града и имат възможност да ходят на смени до магазина примерно. Но има хора, които са без пари. И де факто цялата им надница заминава за храна тук“, посочи още служителката. 

На гръцкото пристанище Игуменица също има много български камиони.

„Не пускат камионите на пристанището, те са на пътя. Режат им брезентите, влизат им в камионите. Ако не ги усетят шофьорите, като дойдат тук, ако ги спрат, отнасят жестоки глоби“, заяви жената. 

Първите фериботи от Италия към Гърция ще тръгнат най-рано в сряда сутринта.  Не се знае обаче дали всички чакащи камиони ще бъдат превозени тогава, възможно е част от тях да останат за четвъртък.

Александър Стамболийски увери, че се водят разговори с Федерацията на италианските шофьори. От организацията са потвърдили, че ще се заемат с решаването на проблема. 

Коментари: 0