Пандемията ускорява оборотите на роботиката в България

Пандемията ускорява оборотите на роботиката в България

Снимка: Unsplash

720 ~ 1 мин. четене

Пандемията от COVID-19 не само не е забавила, но дори е ускорила инвестиционните планове на българския бизнес в посока автоматизация. Това поне казват над половината компании, взели участие в ежегодното допитване на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

По-малко от 5% посочват, че извънредната ситуация около коронавирусната пандемия е отложила плановете им за автоматизация. А над 66% биха роботизирали производствените си дейности в следващите три години.

По данни на ПАРА над 160 индустриални робота се използват в сектори като електроника, химия, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и производство на автомобилни компоненти.

А на въпроса „Какви роботи биха подпомогнали производството ви“ най-много (54.2%) от анкетираните са отговорили „монтаж на компоненти“. Следва „роботи за инспекция“, към каквито имат интерес 45.8%.

Ежегодното проучване на асоциацията цели да разбере до каква степен българското производство е автоматизирано и какви предизвикателства има бизнеса с автоматизацията. Финалните данни ще бъдат изнесени на предстоящия на 22 октомври Robotics Strategy Forum 2020.

На събитието експерти от индустрията и роботиката в България, Сърбия, Румъния ще споделят последните тенденции в областта на умните фабрики, колаборативните роботи, технологии като 5G и Wi-Fi 6. Тази година Robotics Strategy Forum 2020 е фокусиран върху развитието на роботиката на Балканите, както и влиянието на COVID-19 върху решенията за автоматизация на българските предприемачи.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg