Парламентът ще обсъжда промените в НЗОК и общественото осигуряване

Това ще е втори опит на ГЕРБ да прокара поправките, след като вчера опитът им пропадна заради липса на кворум

Парламентът ще обсъжда промените в НЗОК и общественото осигуряване

Снимка: Economic.bg/Архив

Депутатите ще разгледат днес промени в Законите за бюджета на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Това ще е вторият опит на ГЕРБ да прокара промените, след като вчера заради липса на кворум те не можаха да минат.

Въпреки че вчера още към 10.35 ч Народното събрание изчерпа дневния си ред, председателят Цвета Караянчева предложи депутатите да приемат  и двете предвидени за днес точки - промените в бюджетите на НЗОК и ДОО. От ДПС обаче поискаха поради важността на точките обсъждането им да се излъчва пряко, като преди това се направи поименна проверка, защото пленарната зала е полупразна. И така обсъждането пропадна.

„С проекта на закон за допълнение и изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще се даде правно основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020 година за болнична помощ, да бъдат използвани за плащане към изпълнителите на болнична помощ за минал период, които НЗОК е установила по съответния ред“, коментира управителят на НЗОК Петко Салчев, цитиран от БНР.

Поправките в бюджета на държавното обществено осигуряване предвиждат минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се повиши от 9 на 12 лв. от 1 октомври. Това увеличение ще засегне около 30 хиляди души за периода до 31 декември 2020 г.

Коментари: 0