Петролът продължава да поевтинява след вчерашното потъване

Запасите в САЩ продължават да растат, а хранилищата за петрол и гориво са почти запълнени

Петролът продължава да поевтинява след вчерашното потъване

Снимка: БТА

Цените на петрола падат за втори пореден ден, притиснати от изненадващо покачване на запасите в САЩ, тъй като пандемията от коронавирус продължава да ерозира търсенето на горива. Сорт Брент тази сутрин се търгува с 0.5% надолу до 39.9 долара за барел. Американският лек суров петрол е с 0.4% надолу до 37.2 долара за барел.

И двата сорта поевтиняха с 2% в четвъртък, а в рамките на седмица поевтиняването достигна 6.5% и се насочва към втора седмица на спад, тъй като надеждите за стабилно възстановяване на търсенето на гориво намаляват на фона на новите огнища на коронавирус и опасенията от втора вълна на заразата.

В САЩ запасите се увеличиха миналата седмица, срещу очакванията, тъй като рафинериите бавно се върнаха в експлоатация, след като производствените обекти бяха затворени поради бурите в Мексиканския залив и по-широк регион.

„Докато производството на суров петрол в САЩ продължава да се възстановява след урагана „Лора“, числата показват, че рафинериите допълнително са намалили капацитетите си през последната седмица“, се казва в бележка от ING Economics, цитираната от Reuters.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 2 млн. барела през миналата седмица, докато прогнозите бяха за спад от 1.3 млн. барела.

Допълнителен знак за търговците, че цената ще върви надолу, са започналите нови резервации на танкери, които да съхраняват суров петрол и дизел, на фона на спрялото икономическо възстановяване, тъй като пандемията от COVID-19 продължава да не отслабва.

Складовете на сушата остават запълнени близо до капацитета си, тъй като доставките продължават да надхвърлят търсенето, така че използването на така наречените плаващи складове отново е на мода.

Увеличаването на запасите вероятно ще бъде предмет на разговори по време на среща на 17 септември в панела за наблюдение на пазара на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, включително Русия - група, известна като ОПЕК+.

Групата задържа доставките, за да намали запасите, но според анализаторите срещата вероятно ще се съсредоточи върху спазването на изискванията сред членовете, вместо да търси по-дълбоки съкращения.

Коментари: 0