Корупцията в България ще се обсъжда в Европарламента през октомври

Вчера Европейската комисия отнесе много критики от евродепутатите заради премълчаването на ситуацията в страната ни

Корупцията в България ще се обсъжда в Европарламента през октомври

Снимка: Европейски парламент

В първата седмица на октомври ще има дебат в Европейския парламент за проблема с върховенството на закона в България. Това обяви в интервю за bTV евродепутатът Елена Йончева (БСП/ПЕС). Това е процедура, която се използва срещу държави, при които състоянието е определено като „критично“.

„Ще има резолюция, това ще има сериозни последици за България, правителството да не си прави илюзии“, каза Йончева. „Можем да се сравняваме с Беларус в тенденцията, защото имаме авторитарен режим“, смята евродепутатът.

 Припомняме, че вчера еврокомисарят Вера Йоурова беше изслушана в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, известна още като комисията LIBE. Тогава бяха отправени много критики към КОмисията, че подкрепя управлението в България, въпреки че има много сигнали за корупция по високите етажи на властта и неспазване на върховенството на закона.

Евродепутатите обвиниха Комисията, че си затваря очите, че чрез еврофондовете финансира „бандитите“ в България и на практика е „съучастник“ в тези кражби на европейски пари.

Елена Йончева припомни, че българският премиер Бойко Борисов отказа да се яви пред Европарламента за изслушване на 28 август по същите теми – корупция и върховенство на закона. „Комисията LIBE покани Борисов на 28 август, но той отказа да се яви. Досега нито един министър-председател не е отказвал. Премиерите на Малта и Словакия се явиха, за да ги изслушат за върховенството на закона“, каза Йончева.

Отново в студиото на  bTV евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) заяви, че подобни изслушвания са „нещо рутинно“.

Припомняме, че след изслушването в LIBE премиерът на Малта подаде оставка.

Коментари: 0