4 партии в новото управление

ГЕРБ и Реформаторите подписаха коалиционно споразумение

4 партии в новото управление

Снимка: БГНЕС

3659 ~ 2 мин. четене
Четирипартиен кабинет на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ ще състави новото правителство на Бойко Борисов. И 4-те партии подписаха споразумението за партньорство.

Първи ГЕРБ и Реформаторския блок подписаха коалиционно споразумение за съставяне на правителство, под което подписите си сложиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и двамата съпредседатели на реформаторите Меглена Кунева и Радан Кънев. Бойко Борисов, Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски и другите представители от РБ си стиснаха ръцете след подписването.

Искам да благодаря на всички преговорни екипи, които всеки ден с постоянни разговори успяха да подготвят това коалиционно споразумение, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не скри, че поне 10 пъти са били на прага да отидат на нови избори. "ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има", подчерта Борисов.

Всички знаем, че в рамките на този мандат трябваше да се опитаме да направим кабинет, въобще условието аз да съм премиер не е било препъни камък в нито един момент, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

От своя страна Миглена Кунева от Реформаторите поздрави всички, които участваха във взимането на това решение и настоя за реформи.

„Постигнахме и нашето вътрешно съгласие за участие като партньори в това начинание, което се надявам да изведе страната на пътя на стабилността и реформата. Реформата означава стабилност на държавата и много ще държим на това. Знаем, че за да можем да имаме стандарт на живот като европейския, трябва да направим необходимото", добави тя.

След това формацията на Валери Симеонов заяви подкрепа за новата власти и подчерта, че запазва правото си на различно мнение по отделни въпроси, които ще подлежат на обсъждане. Той завърши с думите "България над всичко" и връчи синя папка, съдържаща декларацията, на Бойко Борисов.

Ивайло Калфин от АБВ също съобщи преди малко, че ще подпишат програмната декларация за участие в кабинета. Националният съвет на АБВ пък одобрил Калфин да стане вицепремиер по труда и социалната политика.

Бъдещият кабинет няма да бъде подкрепен от БСП, ДПС и "Атака". По-късно лидерите на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ ще отидат заедно в президентството, където мандатоносителят ще предложи на държавния глава състав и структура на Министерски съвет.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg