Пет града на бъдещето

Изданието Lonely Planet представя \"Топ местата, където бихте се почувствали като в бъдещето\"

Пет града на бъдещето
4373 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Изменението на климата заплашва оцеляването на традиционните градове. Поради тази причина архитектите се съсредоточават повече върху зелени и устойчиви сгради. В резултат на това се създават редица модерни конструкции, които изглеждат като научна фантастика. Изданието Lonely Planet представя "Топ местата, където бихте се почувствали като в бъдещето".

5. Торонто, КанадаТоронто е сред 10-те града в света с най-много небостъргачи с височина над 100 метра. Общият им брой е 162. Освен класическите високи и стъклени небостъргачи, могат да се видят и произведения на малко по-екстравагантната архитектура. Именно те създават по-фантастичния облик на града.

4. Ордос, Китай Китайското правителство построява града, за да се пребори с обезлюдяването в някои пустинни части на страната. Ордос е с чудовищни размери, тъй като според плановете на управляващите в него е трябвало да живеят 1 млн. души. Планираните жители обаче така и не дошли. Към днешна дата Ордос може да се счита за един от най-фантастичните адреси в света.

3. Дубай, ОАЕВисоките застроени кули и изкуствено създаденият архипелаг определено създават усещането, че се намирате сред архитектура на бъдещето. Дубай определено е сред най-бързо развиващите се градове в света. Той е и сред водещите икономически центрове в Близкия Изток и център на модерната съвременна архитектура.

2. Станцията МакМърдо, остров Рос, АнтарктидаМакМърдо е най-голямото антарктическо селище, в което през летните месеци на полярния ден живеят и работят около 1100 учени. Според Lonely Planet станцията наподобява колонизация на друга планета заради ниските сгради и разположените до тях огромни кръгли резервоари за съхранение на гориво. В станцията МакМърдо има ресторанти, фитнес, болница и дори храм.

1. Токио, ЯпонияЕдин от най-съвременните градове в света с ясна визия за бъдещето е Токио. Като се започне от заведенията за хранене и се стигне до тоалетните, в които седалките се повдигат или затоплят автоматично, Токио определено знае как да осигури максимален комфорт на потребителите. Влаковете могат да развиват над 300 км/ч, а автоматите за напитки предсказват какво ще си изберете.
Подкрепи Economic.bg