Британският кабинет изнудва петролните босове за по-евтин бензин

Ако не видя намаляването на цените, пращам антимонополистите, казва зам.-министърът на финансите Дани Аликзандър

\"Пазарно\" поведение

Британският кабинет изнудва петролните босове за по-евтин бензин
148 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Правителството на Обединеното кралство намекна днес на ръководството на компаниите, които произвеждат и продават горива, да намалят цените на бензина и мазута, пише британският вестник The Telegraph.

Кабинетът на Дейвид Камерън поиска това заради продължаващия спад на световните цени на суровия петрол, Първият зам.-министър на финансите Дани Аликзандър е изпратил съответното писмо до цяла група частни компании в енергийната сфера, разкри телевизия Sky News.

От юни 2014 г. цената на петрола на световните борси се е понижила с цели 25%, но на пазара на дребно в Обединеното кралство бензинът е поевтинял едва с 6 пенса (14,94 ст.) - до 1,24 британски лири (3,09 лв.). Според независими експерти цената би трябвало да се понижи с поне 10 пенса (24,9 ст.).

„Правителството днес пое инициативата и започна да оказва натиск върху производителите и търговците на горива, за да могат потребителите да усетят върху джоба си спада на световните цени на петрола“, коментира ТАСС.

„Надявам се, че ще ме обнадеждите с относително скорошно понижение на цените на горивата, но ако производителите и търговците не се вслушат в мнението на правителството, то с въпроса може да се заеме службата за надзор на лоялната конкуренция“, заплаши петролните босове Дани Аликзандър.

Не е ясно обаче дали петролните компании, на фона на сриналите се цени на петрола до 80 долара за барел, могат да си позволят да намалят цените със същия темп и за най-масовите горива. Ситуацията е усложнена от войната на санкции с Русия, в резултат на която водещите британски петролни гиганти като British Petroleum (BP) и Royal Dutch-Shell са принудени да спират съвместни проекти с „Роснефт“, „Газпром“ и „Лукойл".

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg