Партиите да си прочетат Конституцията, посъветва президентът

„Моля спазвайте законодателството“, призова Плевнелиев във връзка с Изборния кодекс

Партиите да си прочетат Конституцията, посъветва президентът

Политическите партии в Народното събрания трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат собствената си Конституция. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за ветото за Изборния кодекс по време на дискусия с младежи по повод Деня на Европа.

Плевнелиев посочи, че в Конституцията ясно и категорично пише, че българите, независимо къде се намират по света, трябва да могат да упражнят своите права. Според държавния глава  държавата не бива да им пречи, а да ги облекчава в този процес.

„Крайно време е, политическите партии да разберат, че антилогиката доникъде няма да ги доведе”, подчерта Плевнелиев.

Той изтъкна, че в последните дни някои партии в изявление са казвали, че не искат да дадат възможност на българите в Турция да гласуват. „Ако ти разделяш българите на тези, които са в Турция, САЩ и в Германия, ти вече погазваш Конституцията. Моля спазвайте Конституцията”, призова той народните представители и подчерта, че те трябва да си спомнят в какво са се клели, предаде News.

„С налагането на вето на Изборния кодекс нито преча на някого от политическия спектър в България, нито подкрепям когото и да било”, уточни Плевнелиев.

Той коментира, че през 2018 г. българите, където и да са по света, ще могат да гласуват от всяка точка. По тази причина той не можел да си обясни, защо вместо да облекчат българите, депутатите въвеждат ограничения за тях.

По думите му Изборният кодекс е закон, в който две различни тези се сблъскват със страшна сила. Плевнелиев изрази надежда за отговорен дебат в Народното събрание.

Коментари: 0