Партиите ще търсят компромис за Изборния кодекс

Да се гарантират сигурността на изборния процес и правата на гражданите, искат те

Партиите ще търсят компромис за Изборния кодекс
Автор: Лора Горовска

Патриотичният фронт продължава да настоява да има гаранция за национална прозрачност и чистота на изборите. Затова ние сме за. Това заяви премиерът Бойко Борисов след проведената среща с коалиционните промени във връзка с Изборния кодекс. „В същото време ние сме гарант за това да не се ограничават правата на българите“, посочи министър-председателят.

Депутатът от Реформаторски блок Найден Зеленогорски изрази задоволство от проведената дискусия по изборното законодателство. РБ приемал позицията на Патриотичния фронт, но защитавал своята, а именно да се осигурят конституционните права на българските граждани в чужбина.

Зеленогорски посочи, че РБ и ГЕРБ имат добри предложения за подобряване на Изборния кодекс с цел гарантиране правата на българските граждани. Консултациите между управляващите партии ще продължат.

„За мен няма опасения за предизвикване на хаос, предсрочни избори и проблеми с изборния кодекс“, категоричен бе той.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов опроверга твърденията, че Патриотичният фронт се стреми да ограничи правата на гражданите в чужбина и ги определи като „истерия и неверни факти“. Аргументите на партията били, че трябва да се гарантира националната сигурност и да не се допуска други държави да организират изборите.

Каракачанов показа недоволството си срещу срещите на президента с протестиращи български граждани. ПФ е засегнат от това, че Росен Плевнелиев не е пожелал разговор с тях, за да могат те да изразят своята позиция. „Това не е част от глобален диалог, за какъвто президента говори. Той не прояви разбирателство. Твърдо против сме неговото вето“, подчерта Каракачанов.

Изводът от срещата е, че разговорите продължават, за да се намери приемлив вариант, да се разсеят съмненията и да се гарантира сигурността на България. „Искаме стабилно българско правителство и силна държава“, допълни Красимир Каракачанов.

Коментари: 0