Партия в Румъния обеща рязко намаляване на ДДС

Страната ще се състезава с България в събирането на корпоративния данък

Партия в Румъния обеща рязко намаляване на ДДС
3659 ~ 2 мин. четене

Центристката либерална партия в Румъния ще намали ДДС и социалните осигуровки в страната, ако спечели парламентарните избори на 11 декември 2016 г., каза икономическият съветник на партията Флорин Читу.

Читу е помогнал за изготвянето на икономически план, който има за цел да повиши приходите в бюджета и да доведе до годишен ръст от около 5%. Той обеща, че ДДС ще бъде намалено до 16 на сто спрямо сегашните 20%, а социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите и служителите, ще се понижат от 22.75% и 16.5%.

Той добави още, че партията ще работи в помощ за стимулиране на икономическия растеж, ще въведе мерки за намаляване на бюрокрацията и подобряване на прозрачността в публичния сектор. Читу каза още, че предложените ходове ще спомогнат за намаляване на бюджетния дефицит до около 2.4% от брутния вътрешен продукт, който е малко под 3 на сто през тази година.

"Това ще бъде мярка "блицкриг", подобна на тази, която приехме през 2005 г. Веднага щом стъпим на власт, ние ще я одобрим", заяви икономистът. Читу каза още, че планираните стимули следва да направят Румъния по-привлекателна дестинация за чуждестранните инвеститори в сравнение със съседните й държави, да подобрят конкурентоспособността, да помогнат на местните предприемачи и да стимулират заплатите в частния сектор.

"Ние не сме в надпревара за работна сила и капитали с Германия или Франция", добави той. "Ние се конкурираме с България, Грузия, Унгария, Армения и Полша." Преките чуждестранни инвестиции в Румъния от 3.1 млрд. евро за периода януари-септември са недостатъчен. Тази сума силно се контрастира с Полша, където те са в размер на  8.3 млрд. евро.

Читу сравни отново сравни Румъния с България, коментирайки че страната му събира само около 20 на сто от дължимия корпоративния данък, в сравнение с южната съседка България, която събира около 50% и около 90% от ДДС.

Според последните проучвания на общественото мнение либералите изостават от Социалдемократическата партия с 6-8 процентни пункта. Центристката либерална партия иска Дачиан Чолош да остане премиер на страната и след изборите за още четири години.

Подкрепи Economic.bg