Партията на Валери Симеонов остава в управлението въпреки всичко

Вицепремиерът се оплака от саботажи и незачитане на мнението му, но ще опитва да промени това докато е в управлението

Партията на Валери Симеонов остава в управлението въпреки всичко
1488 ~ 2 мин. четене
Въпреки че вицепремиерът Валери Симеонов е недоволен от управлението на ГЕРБ, смята го за еднолично и водено единствено от желанието на Бойко Борисов да поддържа рейтинга си, той остава в управлението. В декларация, изчетена от самия Симеонов бяха посочени множество проблеми, които той вижда в начина на управление, но тези проблеми ще бъдат повдигнати на следващия Коалиционен съвет и, евентуално, след време, ако исканията му не бъдат изпълнени, ще се мисли за излизане от управлението.

НФСБ предлагат промяна на модела на управление на коалицията, като категорично не искат оставки на нито един от лидерите на коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти.

Симеонов се оплака, че никой не го зачита, когато се взимат решенията в правителството. Той също така обяви, че се води медийна кампания срещу него и НФСБ, „каквато не води дори ДПС“. Той не посочи дали тази медийна кампания се води от коалиционните му партньори.

Сред исканията на Симеонов са подписване на ново коалиционно споразумение, с което да се подобри начина на управление. Той смята, че има проблем с оставките през последните месеци. Според Валери Симеонов, визирайки оставките на регионалния министър Николай Нанков, транспортния министър Ивайло Московски и вътрешният министър Валентин Радев, ГЕРБ жертва с лека ръка „кадри, изграждани с години“, само заради рейтинга.

„Желанието да се угоди на всеки, води до неубедително управление и риск от неизпълнение на коалиционното споразумение“, каза Симеонов.

НГФСБ „изисква решителна промяна на управлението“, като тя се изразява в „ускоряване на изпълнението на задачите и реформите, свързани с пенсионно дело, доходите на хората, антимонополните действия, подкрепа за малкия и среден бизнес, ефективно и достъпно здравеопазване и образование“.

Симеонов пак каза, че неговата партия ще гласуват против оставките на Нанков, Московски и Радев. „Не мога да ви кажа в бъдеще как ще се развият нещата. Не знам дали ще се приемат оставките. Имаше такива, които не бяха приети. Имаше и такива, които дори не бяха внесени“, каза вицепремиерът, визирайки отхвърлената от парламента оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев и невнесената въобще оставка на енергийния министър Теменужка Петкова.

Той обаче иска отстраняване на министъра на туризма Николина Ангелкова, която според него не си върши работата и не е полезна на бранша, в който работи. „Смятам, че няма да е полезна в никой бранш. Не може един цял сектор да се управлява в посока обслужване на монополни интереси и реверанси към известни с непочтения си бизнес фирми. Това е в ущърб на туризма.

„Не ми е детска мечта да поема туризма, но определено това министерство трябва да е за НФСБ“, каза Симеонов.
Подкрепи Economic.bg