Първа инфлация от октомври насам

Стоките и услугите в малката потребителска кошница поскъпват по-значително от общите ценови индекси

Първа инфлация от октомври насам
484 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

За първи път от октомври насам индексът на потребителските цени в България нараства на месечна база, става ясно от последните данни на Националния статистически институт. Инфлацията през февруари, спрямо януари е 0,2%, но в сравнение със същия месец на 2014 г. се отчита дефлация от 0,5%. От началото на годината индексът намалява с 0,2%.

Средногодишната инфлация за последната година, спрямо март 2013 – февруари 2014 г. е също отрицателна - минус 1,1%. През десетия месец от изминалата година бе отчетено поскъпване с 0,9%, продиктувано от покачването с близо 10% на административно регулираните цени на електроенергията. Дефлацията, обаче се възстанови още в следващия месец – минус 0,4% (на месечна база), през декември индексът остана без промяна, а в началото на тази година отстъпи отново с 0,4%.

За февруари е отчетен спад на цените в шест от основните потребителски групи, покачване – в четири, а две (ресторанти и хотели, както и наеми, ремонти и комунални услуги) са без изменение. Най-сериозно поскъпване регистрират храните и безалкохолните напитки – с 1,2%, следвани от образователните услуги – с 0,3%. По-значително поевтиняват облеклото и обувките – с 2,5%, мебели и домакински уреди – с 1,2%, и други стоки и услуги – с 0,4%.

Най-силно покачване при храните е отчетено при: краставици - с 36,7%, зеле – с 12,7%, моркови – със 7%, цитрусови плодове – с 5,5%, домати – с 4,6% и др. Месото от едър рогат добитък поскъпва с 0,5%, пресните млека – с 1,5%, а яйцата с 0,6%. Свинското месо поевтинява с 4%, следвано от мляно месо, малотрайни колбаси и кафе – с по 0,8%, сирене и кашкавал – с 0,7 и 0,3%, хляб и високоалкохолни спиртни напитки – с по 0,5% и др.

От нехранителните стоки, следвайки посоката на петрола на международните пазари, най-силно поскъпват горивата – течни горива за битови нужди – с 4,9%, дизелово гориво – с 4,7%, и бензините А95 и А98 – с по 1,6%. Най-значителен ръст в категорията отбелязват газ пропан-бутан – с близо 12%, газообразните горива за битови нужди – със 7,2%, прахове за пране – с 5,3%, облекло и обувки – съответно с 2,7 и 2,4%, и др.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (различава се от ИПЦ по теглата на стоките и услугите в него) показва поскъпване от 0,1% на месечна и дефлация от 1,7% на годишна база.

Цените в малката потребителска кошница (сто социалнополезни и жизненонеобходими стоки и услуги, претеглени според потреблението на 20-процентната група с най-ниски доходи от населението) нарастват с по-бърз темп от общите индекси – 0,5% на месечна база, и 0,8% от началото на годината.

Подкрепи Economic.bg