Първата дъщеря

Как Иванка Тръмп влияе на решенията на баща си Доналд Тръмп

Първата дъщеря
2678 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Най-голямата дъщеря на президента на САЩ Доналд Тръмп Иванка Тръмп се превърна в най-влиятелната жена на планетата. Назначаването й за съветник на държавния глава създаде голям фурор в страната и предизвика обвинения в шуробаджанащина. Въпреки това доверието на президента към роднините му може да го предпази от много грешки. Иванка Тръмп е решила да направи точно това, уверени са и приятелите и враговете на Тръмп.

Тя вече носи официалното заглавие – съветник на президента на САЩ и разполага със собствен офис в Белия дом. Тя вече пътува по света с новото си призвание (един от най-пресните примери - участието в среща на високо равнище на жените в Берлин на Г-20, организирано от Ангела Меркел, където тя говореше при равни условия с президенти, премиери и ръководители.) Ежеседмично тя се среща с финансовия министър Стивън Мнучин. По въпроси, които представляват интерес за нея, Иванка вика министри или други длъжностни лица.

„И накрая (това носят слуховете, но определено открити), след поредицата неуспешни президентски укази на САЩ, които причиниха международни скандали, нито един от документите, подписани от президента, не излиза без предварителното одобрение на Иванка Тръмп.“

Тази ситуация вече започва да оказва влияние: президентските укази стават по-малко скандални и противоречиви. Според близки до Доналд Тръмп е абсолютно необходимо той да се консултира с човека, който го обича безусловно и този човек е Иванка Тръмп.

Мисията на дъщерята на държавния глава е да направи Доналд Тръмп добър президент. „Политически аз не заставам срещу него, не го критикувам“, казва тя в разговор по време на предизборната кампания. „Това е неговата кампания и не е моя роля. Но аз мога да застана срещу него като дете. Децата правят това постоянно. Би било странно, ако винаги се съгласявам с него“, споделя още тя.

Сега тя казва, че би искала да играе ролята на успокояващо звено, много по-необходимо в правителството, което дойде на власт на вълната на национализма и популизма. Много хора се съмняват, че ще успее, а други смятат, че въобще няма да се занимава с това. Някои поставят под съмнение добрите й мотиви, обяснявайки ги с желанието да се занимава с политика по изключително меркантилни причини. Никой обаче не се съмнява в това, че независимо каква е програмата й, тя ще направи всичко възможно, за да гарантира прилагането й. 

Подкрепи Economic.bg