Пуснаха първи снимки от Юпитер

Кадрите са изпратени от сондата \"Джуно\"

Пуснаха първи снимки от Юпитер

Космическата сонда "Джуно" изпрати първите снимки на Юпитер, след като навлезе  в орбита около планетата.

Снимките са направени от разстояние 4,3 милиона километра. На тях се вижда гигантски атмосферен вихър, известен като „Голямото червено петно“, както и три от четирите най-големи луни на Юпитер. 

Кадрите в близък план на Юпитер може да се очакват най-рано следващия месец. "Джуно" навлезе в орбита около планетата миналата седмица след петгодишно пътуване.

Обикаляйки в елипсовидна орбита около планетата, Джуно търсеше данни за гъсто вътрешно ядро и направи измервания колко вода има в атмосферата. Целта е да се види на какво разстояние от Слънцето се е образувала планетата.

Спътникът, който беше изстрелян от Флорида преди пет години, трябваше да се позиционира правилно, да запали двигателите си в точния момент, а те да работят в продължение на 35 минути. Така Джуно се превърна във втория спътник, влязъл в орбита около Юпитер. Ако нещо се беше объркало, Джуно щеше само да премине покрай Юпитер, без възможност да завърши мисията си, струваща един милиард долара.

Апаратът обикаляше в елиптична орбитa на 4800 км от облаците на Юпитер и от вътрешна страна на радиационния му пояс. Компютрите и другите инструменти се съхраняват в 180-килограмовa титаниева обвивка. 

Юпитер е повлиял върху позицията и развитието на останалите планети, включително и Земята, а също така и върху еволюцията на живота. Планетата обикаля около Слънцето от пет пъти по-далечно разстояние от Земята, но това може да е започнало на различно място, размествайки останалите планети, докато се е движил през космоса.

Гравитацията на Юпитер е изключително силна, а това успява да отклони много астероиди, летящи към Земята и другите планети.

Коментари: 0