Откриха нова планета джудже в Слънчевата система

RR245 е малка, но с огромна орбита

Откриха нова планета джудже в Слънчевата система
Нова планета джудже в Слънчевата система бе открита от международен екип астрономи. Тя се намира след Нептун и обикаля около Слънцето в голяма орбита. Все още няма официално име на планетата. Учените я наричат RR245. Интересен факт е, че диаметърът й е 700 км, а орбитата й я изпраща 120 пъти по-далече от Слънцето, в сравнение със Земята.

"Ледените светове отвъд Нептун показват как се формират гигантските планети и как след това се отдалечават от Слънцето. Те ни позволяват да наредим парчетата от историята на нашата Слънчева система", разказва Мишел Банистър от канадския университет Капилано., цитиран от "Сайънс алърт". 

По думите тези ледени светове са изключително малки и неясни, което ги прави трудни за изследване. Често се случва учените да откриват нови планети в пояса на Кайпер, но ако не са достатъчно големи и ясни, те остават непознати за астрономите.

Новооткритата RR245 се нуждае от 700 години, за да обиколи Слънцето. Най-близо ще бъде до него през 2096 (на 5 млрд. км от нашата звезда), пише  БГНЕС. За да се случи това, планетата джудже трябва да прекара стотици години на повече от 12 млрд. км от Слънцето. 

Астрономите смятат, че някога е имало редица небесни тела като RR245, но голяма част от тях са унищожени при заемането на планетите на сегашните им места. Въпреки това има оцелели от този период небесни тела. По-известните от тях са Плутон, Церера, Хаумея, Макемаке, Ерида.

Новата планета джудже вероятно е един от последните оцелели големи светове, засечени отвъд Нептун, смятат учените. 
Коментари: 0