Дейвид Камерън: 10 факта за премиера в оставка

Той е не само политик, а и добър оратор и футболен фен

Дейвид Камерън: 10 факта за премиера в оставка

Британският премиер Дейвид Камерън ще напусне поста си днес, 13 юли и в същия ден правителството ще се ръководи от сегашния министър на вътрешните работи Тереза ​​Мей.

1. Потомък на крал

Роден на 9 октомври 1966 г. в гр. Уонтидж (Оксфордшър) в аристократично семейство. Баща му е се е занимавал с продажбата на ценни книжа и е пряк потомък на краля на Великобритания Уилям IV (1765-1837), майка му е дъщеря на баронет.

2. Възпитаник на Оксфорд

Дейвид Камерън започва образованието си в престижното подготвително училище „Хезердаун”, графство Бъркшир, където са учили синовете на кралица Елизабет II, принц Андрю и Принц Едуард.

През 1979-1985 той учи в Итън Колидж, който е един от най-престижните частни училища и който традиционно завършват членовете на кралското семейство. През 1985 г., след като завършва колеж, той постъпва в Оксфорд, където в продължение на 3 години до 1988 г. той учи политика, философия и икономика.

3. Един добър оратор

Политическата кариера на Камерън започна през 1997 г., когато той обяви кандидатурата си в изборите за парламент от окръг Стафорд, но губи от депутата от Лейбъристката партия. Въпреки това, на следващите избори през 2001 г., той е избран за член на Европейския парламент. След избирането му в Камарата на общините, Камерън повежда и специален комитет за вътрешни работи (виден пост, особено за един млад член на парламента). Камерън взима активно участие в дебатите и става известен като добър оратор.

4. Лидер, който си върна вярата

От 7 декември 2005 г. до 11 юли 2016 г. Камерън е лидер на Консервативната партия. За година мандат, като лидер на партията успява да върне своите членове с убеждението, че консерваторите са в състояние да контролират Великобритания.

5. Реформатор

Камерън успя да се обедини много силен екип от млади консерватори-реформатори. Той се противопоставя на позициите, с които от Консервативната партия стряскат населението на страната - вече не говори за приватизация на държавни предприятия, разпускането на синдикати, намаляване на финансирането за социални инициативи и общественото здраве. В международните отношения, Камерън настоява за засилване на европейския пазар и развитие на свободната търговия, като същевременно се запази контролът на националните правителства в области като заетостта и социалната регулация.

6. Най-младият министър-председател от 19 век насам

На парламентарните избори през 2010 г. Камерън е в състояние да доведе партията до победа, но консерваторите така и не получават абсолютно мнозинство (36,1% от гласовете), Камерън успява да се уговори с либерал-демократите, за да сформира коалиция. Той е най-младият министър-председател в страната.

7. Инициатор на референдума за Brexit

В началото на 2013 г., той предлага да се проведе референдум за напускане на Великобритания от ЕС, ако на изборите през 2015 г. Консервативната партия спечели.

От решението на Камерън се опасяват от партията от възможен отлив на гласове в полза на Партията за независимост на Великобритания, която се придържа към строги анти-европейски възгледи. През изборите на 7 май, 2015 г., консерваторите спечелиха абсолютно мнозинство и формираха еднопартийно правителство, а предложението за референдума бе внесено в програмата на новия кабинет. Самият Камерън още тогава призова за запазване на членството на страната в ЕС при условие, че има реформи.

8. Третият най-популярен в света

В края на декември 2015 г. проучване, проведено от международен консорциум от независими изследвания WIN / Gallup International (Швейцария), постави Камерън на трето място по популярност (след президента на САЩ Барак Обама и германския канцлер Ангела Меркел). Положително към британския премиер са настроени 37% от анкетираните, а 28% са недоволни от него.

9. Участник в "Панамския скандал"

На 7 април тази година Камерън призна, че притежава акции в офшорната компания Blairmore Holdings, която е била собственост на баща му. Въпреки това, преди да встъпи в длъжност, премиерът Камерън продал акциите на печалба - в размер на повече от 30 хиляди паунда (43 хиляди долара.) Обвиняват го в лъжа, тъй като по-рано той отричаше участието си в офшорки.

10. Не само политик

Дейвид Камерън - фен на футболния клуб "Астън Вила", той също се увлича по крикет и колоездене.

Коментари: 0