В САЩ искат спиране на фиктивните фирми за пране на пари

Банките трябва да установяват бенефициентите на корпоративните сметки

В САЩ искат спиране на фиктивните фирми за пране на пари

Министерството на финансите на САЩ призова Конгреса да „затвори вратичката“ в законодателството, която позволява в страната да се регистрират фиктивни фирми за пране на пари.

Необходимо е да се „напише един прост закон от 2 страници, изискващ посочване на бенефициента при създаването на всяка компания в САЩ“, посочва ресорният зам.-министър на финансите Адам Шубин пред в. Hill.

В момента подобна разпоредба в американските закони отсъства. Щатът Делауеър, известен като корпоративен рай „е не по-лош от всеки друг щат по този въпрос“. 

Със 100 долара и 20 минути в сайта на всеки от американските щати, може да се създаде дружество, без да се разкрива името на лицето, което ще го притежава или контролира”, изтъква Шубин.

Според него „подставените компании в САЩ са единственият метод за пране на пари, за който тайната е осигурена от правителствена агенция“.

Експертът припомня, че миналия месец финансовото министерство на САЩ е направило законодателно предложение за „затваряне на вратичката“. Ведомството създава и ново правило, според което се изисква всички банки в САЩ при откриването на корпоративни сметки да установяват самоличността на бенефициента на компанията.

„Това ще помогне за тези компании, които предпочитат да бъдат обслужвани от банките тук. Но няма да спре престъпниците, които използват подставени фирми и „паравани“ САЩ, за да отварят банкови сметки в чужбина“, обясни Шубин.

Статията на зам.-министъра е още едно напомняне, че в САЩ свободно и легално работи система, функционално аналогична на офшорните компании. Според за Шубин „този метод на пране на пари е по-малко екзотичен, но не по-малко опасен“.

Коментари: 0