Първо свиване на германската икономика от 3 години насам

Автомобилният сектор в страната е понесъл удар от новия тест за вредни емисии WLTP

Първо свиване на германската икономика от 3 години насам
Германската икономика се е свила за първи път от 2015 г. насам, а причината е по-слабият износ от страната. Данните от германския статистически институт показват спад на експорта през юли, август и септември от средно 0.9%. В същото време вносът се е увеличил с 1.3%.

„Ръстът на германската икономика спря. Лекият спад на брутния вътрешен продукт в сравнение с предното тримесечие на годината се дължи основно на новите развития в международната търговия”, обясняват от германската статистическа служба, цитирани от Reuters.

Сигналите за развитието на икономиката в самата Германия са смесени. От една страна инвестициите в тежка индустрия, оборудване и превозни средства са се увеличили с 0.8% в сравнение с третото тримесечие на 2017 г., а в строителството са нараснали с 0.9%. От друга страна вътрешното потребление е намаляло с 0.3 процентни пункта, което се дължи основно на спад в продажбите на нови автомобили.

Според главния икономист на VP Bank Group Томас Гицел германската икономика ще се подобрява в бъдеще. Причината за забавянето ѝ е автомобилният сектор, който търпи негативи от въвеждането на новия тест за емисии вредни газове от колите WLTP. Гицел обаче казва, че регулацията ще има временен ефект върху вътрешното потребление и върху износа, след което икономическият ръст ще продължи.
Коментари: 0