Словакия е готова да приеме „Турски поток”

Страната има инфраструктура и е готова за бъдещо разширяване

Словакия е готова да приеме „Турски поток”

Словашкият газов оператор Eustream e готов да сътрудничи за продължаването на „Турски поток” към Европа. Това става ясно от отговор на компанията на въпрос на руското издание „РИА Новости”.

„Можем да потвърдим, че газовата връзка Словакия-Унгария е напълно функционираща и готова за по-нататъшно разширяване”, пишат от оператора.

Вчера „Комерсант” публикува материал, в който се твърди, че доставките на газ в рамките на проекта „Турски поток” могат да минат през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Словашкото издание vEnergetike съобщи, че годишният капацитет на изградения преди три години словашко-унгарски газопровод е 4.5 милиарда кубически метра в посока от Словакия към Унгария и 1.8 милиарда кубически метра в обратната посока. Но досега този тръбопровод е бил използван в много ограничена степен и по-скоро е смятан за резервен в случай на проблеми с доставките на гориво в традиционните райони.

Освен това тази година започна строителството на тръбопровод, свързващ газовата мрежа на Словакия и Полша. Неговото приключване е планирано за 2022 г., след което ще има нова възможност за доставка на гориво, включително втечнен природен газ до страните от Централна Европа.

Коментари: 0