На първо четене: Глобите ще се плащат директно в патрулките

Досега глобата можеше да се плаща онлайн, по банков път или в поделение на КАТ

На първо четене: Глобите ще се плащат директно в патрулките

Снимка: Economic.bg/ Архив

При спиране от КАТ за нарушение шофьорите ще имат възможност да си платят глобата на място и веднага, без да им се налага да плащат онлайн, да ходят до банка или до поделение на КАТ. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които депутатите приеха днес на първо четене. Законопроектът с измененията, внесен от „Воля” , предвижда в колите на контролните органи на МВР да бъдат поставени ПОС терминали.

„За” новия законопроект гласуваха 109 народни представители, „Против” се обявиха 15 от депутатите, а 18 от тях се въздържаха да гласуват. Измененията в Закона за движение по пътищата касаят и предстоящото въвеждане на толсистемата.

Предвижда се собствениците на превозни средства над 3.5 тона да са задължени винаги, когато ги отстъпват на друг водач, да декларират, че е платена пътната такса на превозното средство. Също така Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” вече няма да следи дали са платени тези такси, а това ще прави Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) с мобилните си екипи. Въпросните екипи ще имат право на специален режим на движение и ще имат правомощия да спират автомобили за проверка.

Министерският съвет предлага промени за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Премахва се изискването за предоставяне на удостоверение за актуално състояние и на копие от съдебното решение за регистрация по реда на Търговския закон. Такова изискване няма да има и за декларация за липса на открита процедура за обявяване в несъстоятелност, както и при искане за издаване на удостоверение за вписване в регистъра на лицата, осъществяващи пътна помощ.
Коментари: 0