\"Протестите пред ЕС са като да се оплачеш пред арменския поп\"

Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС

Цитата на деня:

\

Българското Европредседателство на 11 януари ще бъде посрещнато от 11 протеста. „Дано Европа успее да разграничи кой протест за какво е и колко са на брой. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп”. Това каза по bTV евроминистър Лиляна Павлова, която посреща делегатите, облечена в цветовете на ЕС – синьо и жълто.

Тя добави, че няма да изненадаме европейците с демонстрациите си днес, тъй като във всички цивилизовани държави подобни неща се случват всеки ден.

Според нея „е прекалено“ да се протестира в момента за проблеми във вътрешнополитически план, но отново заяви: „Нека протестират. Председателството не е нито на правителството, нито на някой от нас, нито мое лично, то е на всички българи“.

По думите ѝ България е демократична и отворена държава и всеки има право да изрази мнение. „След като е преценил, че точно в днешния ден трябва точно тази тема да бъде обект на внимание в търсене на голяма аудитория, няма лошо”, каза Павлова.

По думите ѝ протестите и криминалните инциденти от последните дни няма да повлияят на имиджа ни пред гостите за председателството.

Павлова коментира показното убийство на бизнесмена Петър Христов и посочи, че „прикачването му към председателството, търсенето на дълбока конспирация е контрапродуктивно“. И призова да оставим органите да си свършат работата.

Спокойствието и сигурността на държавата не са под въпрос и не трябва да се насажда притеснение. Нека не всяваме паника, призова Павлова. Спрях да се изненадвам, използват се всички начини за дискредитиране. Предлагам да фокусираме усилията си в нещо позитивно, каза още тя.

Министърът изтъкна, че за официалното откриване на българското европредседателство у на идват и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с еврокомисарите. Това не се случва на всяко откриване и е знак за подкрепа, посочи тя.

Коментари: 0