Надеждата за скорошна ваксина срещу COVID движи пазарите

Но страхът от нова глобална карантина се отразява негативно на петрола

Надеждата за скорошна ваксина срещу COVID движи пазарите

Снимка: Unsplash

312 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американският фондов пазар се повиши през петък, след като инвеститорите отново подкрепиха акциите свързани с фармацевтичния бизнес и изработването на ваксина срещу COVID-19. Dow Jones нарасна с 1%, докато S&P500 отбеляза 1.34% дневен ръст. NASDAQ остана почти неутрален, след като фокусът от технологичните компании се измести. Индексът записа нарастване от 0.4%.

Европейските пазари затвориха с повишени стойности, след като оптимизма за ваксина срещу коронавируса нарасна. FTSE100 се повиши с 0.36%, търгувайки се на 6316.39 пункта, докато DAX30 отбеляза едва 0.18% ръст, като се търгува на 13076.72.

Петролът отрази понижение през петък, след завишения брой на производство, което се изнася от Либия. В допълнение притесненията относно COVID-19 нарастват, като страхът от нова глобална карантина се отразява негативно на черното злато. Brent се понижи с 1.40%, до 42.94$, докато WTI отбеляза загуба от 2%, търгувайки се на 40.31$ за барел. Златото успя да нарасне в петък поради завишената нестабилност и притеснение относно пандемията и увеличаващия се брой заболели от коронавирус. Инвеститорите търсят убежище за парите си, като спот златото отбеляза 0.5% ръст до 1884.71%, докато златните фючърси отразиха ръст от 0.7%, като се търгуваха на 1886.20$ за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни - САЩ

Акцентът за деня ще падне върху индексът на бизнес активността в Ню Йорк. Индикаторът отразява в какъв ръст се намира бизнес средата в щата Ню Йорк. Ако индексът е над 0, може да се счита, че средата е благоприятна за развитието на бизнеса, като прогнозата за утрешния ден (13.5) надминава предходните данни от 10.5.

Инструмент на фокус

Goldman Sachs

Акциите на компанията заформят възходящо движение от началото на ноември, като текущата стойност се намира до горната граница на тренда. При продължителна подкрепа от пазара е възможно цената на Goldman Sachs да направи тест на заформената съпротива около 222.16. В противен случай, движението може да направи корекция до 200 периодната експоненциална средна около психологическото ниво 200.00.

AUD/USD

Валутната двойка успя да достигне до съставената съпротива от началото на септември, като текущата стойност се намира в долната граница на съпротивата. Ако цената успее да пробие, може да се наблюдава движение до психологическото ниво около 0.7400. Въпреки това, средните на индикаторът Стохастик се намират в зона на прекупен пазар и заформят низходящо пресичане, което може да доведе текущата стойност до нивото на 200 периодната експоненциална средна.

OilUS

Петролът тип WTI успя да пробие 200 периодната експоненциална средна, като при засилен натиск от пазара е възможно да се очаква корекция на стойността до съставената подкрепа около 37.5$ за барел. Индикаторът Стохастик, дава сигнал за пресичане на бавните средни в зона на прекупен пазар, което предразполага за къса позиция на суровината.

US500

Цената на Американският индекс се намира точно под горната граница на заформения тренд канал от началото на септември. При неуспешен опит за пробив на горната граница е възможно цената на направи корекция до 200 периодната експоненциална средна, която се намира близо до психологическото ниво на 3200.00 пункта. В допълнение индикаторът RSI информира, че текущата стойност на индекса се намира близо до зона на прекупен пазар, което дава знак за внимание и възможност за къса позиция, ако цената започне движение тип корекция.

Източник:  https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg