Пазарът на всесезонни гуми в Европа расте

Много шофьори обмислят да оборудват втория автомобил на домакинството с всесезонни гуми

Пазарът на всесезонни гуми в Европа расте

Снимка: Nokian Tyres

Автор: Economic.bg

Половината от шофьорите в Европа предпочитат всесезонни гуми за автомобилите си. Това показва ново проучване на произвoдителя на автомобилни гуми Nokian Tyres, проведено в четири европейски държави – Германия, Франция, Италия и Полша.

Общият темп на растежа на пазара за всесезонни гуми е 20-25%, като се очаква да продължи да нараства в бъдеще. 70% от анкетираните твърдят, че биха закупили всесезонни гуми за автомобилите си по две причини - удобство и безопасност. Европейските шофьори оценяват високо безопасността при разнообразни метеорологични условия през цялата година, както и удобството да не подменят гумите си два пъти годишно.

Водещо за 70% от италианските шофьори е удобството, докато за поляците безопасността е от най-голямо значение. Анкетираните биха искали производителите да подобрят на първо място ефективността при разхода на гориво, следвано от добрата устойчивост на износване и цената на гумите.

78% от германските шофьори с всесезонни гуми ги ползват при автомобили, задвижвани на бензин, следвани от 55% от поляците и 45 % от италианците. 62% от французите поставят всесезонни гуми на дизелови автомобили.

Проучването показва, че повечето от участниците използват гуми, които са на по-малко от две години, което означава, че все още използват първия си комплект всесезонни гуми. Процентът е най-висок в Полша - 57%.

Много шофьори обмислят да оборудват втория автомобил на домакинството с всесезонни гуми, който обикновено има по-малък годишен пробег, сочат още данните от проучването.

Коментари: 0