САЩ се заканиха на Русия, ако Навални умре в затвора

Разглежда се палитра от различни санкции

САЩ се заканиха на Русия, ако Навални умре в затвора

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Правителството на САЩ е заплашило Русия, че „ще има последствия“, ако критикът на Кремъл Алексей Навални умре в затвора. Това каза съветникът на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

Съобщихме на руското правителство, че това, което се случва със задържания г-н Навални е тяхна грижа и те ще бъдат подведени под отговорност от международната общност“, каза Съливан пред CNN.

Той посочи, че се разглеждат различни санкции, но отказа да ги назове за момента.

Миналата седмица САЩ нанесоха тежък удар на руската икономика, на която наложиха широк спектър от санкции заради предполагаемата намеса в изборите, кибератаките, интервенциите срещу Украйна и още злонамерени действия. Дни по-късно Москва даде отговори с контрамерки.

По-рано Reuters съобщи, че състоянието на Навални става все по-критично – според информацията той е изправен пред риск да получи бъбречна недостатъчност, а зрението му се влошава след повече от две седмици гладна стачка.

44-годишният Навални, най-явният критик на руския президент Владимир Путин, отказа да приема храна на 31 март в знак на протест срещу липсата на подходящо медицинско лечение. Той потърси лекарска помощ заради остри болки в крака и кръста.

Навални бе отведен в наказателна колония през февруари. Той получи ефективна присъда от 2 години и половина заради нарушения на условна такава по дело, което според него е изфабрикувано.

Коментари: 0